Lykketrollet fra Gjøl som har blitt hovedfigur i filmen Trolls.
Lykketrollet fra Gjøl som har blitt hovedfigur i filmen Trolls.

Lykketrollet fra Gjøl i Jammerbugten er hovedfigur i amerikanske Dreamworks animasjonsfilm. Filmen, Trolls, vises  på norske kinoer fra 21. oktober.

 

Hvorfor ikke også besøke ukjente Gjøl der lykketrollet ble skapt av en fattig fiskersønn? Gjøl er en vakker, liten by i Jammerbugten kommune, like ved Limfjorden, bare kort vei fra Aalborg.

– Det er fantastisk med en film om trollene fra Gjøl. Vi er stolte av at bysbarnet Thomas Dam (1915-1989) har skapt et ikon som til og med fascinerer Hollywood. I uke 42, da ilmen hadde premiere i Danmark, åpnet også Trold-museum i Gjøl. Museet er et fint sted å bli bedre kjent med trollene og historien rundt. Trollene ble i en lang periode masseproduert i Gjøl av familen Dam, forteller Anne Nøhr Ringgren, markedskonsulent  ved turistkontoret i Jammerbugten.

Lykketrollet, det lille gummitrollet, ble enormt populært også i Norge, Europa og i USA på 1960- og 70-tallet. Millioner har kjøpt trollet, trolig uten å vite at mannen bak kom fra fjordbyen Gjøl like ved Limfjorden.

Det hele er et sant eventyr. Trollet ble skapt av treskjærer Thomas Dam. Allerede som skolegutt viste Thomas kreative evner. Den ordblinde gutten tegnet i timene, og på 30-tallet startet han med å skjære ut små figurer. Den første, har han fortalt, var et speilbilde av seg selv. Siden skapte han figurer inspirert av beboere i Gjøl.

Lykketrollet laget han opprinnelig som en gave til sin datter i 1959.  Den blle som sagt produsert i Gjøl, men det var også storstilt produksjon i Amerika.

Nå har Dreamworks altså gjort lykketrollet til hovedfigur i Trolls. Justin Timberlake og Anne Kendric har stemmene til hovedfigurene, henholdsvis Branch og Poppy, som bor i Trollville, byen hvor det bare er lykke.

 

22/03/2024

Fårup Sommerland med nye vannrutsjebaner

Nå blir det enda gøyere i Fårup Sommerland – Aquaparken får to nye kjempelange vannrutsjebaner og nytt badeland for de yngste. Oppgraderingen av Aquaparken
14/03/2024
Ved påsketider titter våren frem i Aalborg – kan det pulserende storbylivet friste nå når vinteren endelig har gitt seg? – Pakk påskesekken og