Dansk arkitektur i verdensklasse

Banebrytende design i kombinasjon med funksjonalitet har gjort dansk arkitektur verdensberømt.

Aalborg, Aarhus, Velje og Kolding kan skilte med mesterverk tegnet av verdensberømte arkitekter som Jørn Utzon, Alvar Aalto, Coop Himmelb(I)au, Arne Jacobsen, Olafur Eliasson og mange, mange flere.

Musikken Hus

Havna i Aalborg som var et nedslitt, industrielt område, er forvandlet til et vakkert vindu ut mot Limfjorden. Her ligger Musikkens Hus – et av Europas mest spennende konserthus. Arkitekturen er spektakulær og akustikken i verdensklasse. Bygget er tegnet av det verdenskjente østerrikske arkitektfirmaet Coop Himmelb(I)au. Runde vinduer i utallige størrelser, bølgende vegger med amøbeformede profiler, store glassflater som lar lyset strømme gjennom alle etasjene og trapper som bukter seg er noe av det som gjør det 20 000 kvadratmeter store musikkhuset til en arkitektonisk perle.

På havnefronten ligger også det flotte Utzon Center, et senter for kunst, konserter og utstillinger tegnet av den berømte danske arkitekten Jørn Utzon, mest kjent for å ha tegnet operahuset i Sydney. 
En spasertur fra havna ligger Kunsten Museum of Modern Art. Museumsbygningen er en stor kunstopplevelse i seg selv. Det er den verdensberømte finnen Alvar Aalto som har tegnet den unike bygningen; legg merke til alle geniale detaljer. Aalto er blant annet kjent for å bruke lyset aktivt i sine rom. Kunsten er et moderne kunstmuseum og et opplevelseshus.

I Aarhus er det mye vakker arkitektur – nesten uansett hvor du går, vil du kunne se vakre bygg. Det er ikke uten grunn at den verdenskjente reiseguiden Lonely Planet plasserte Aarhus på toppen av listen av hotteste reisemål.

I Aarhus Øst ligger et av byens mest ikonske bygg, Isbjerget. Arkitekturen er kreativ og morsom. Leilighetsbygget er del av fornyelsen av øster-havna. Her har det vokst fram en spennende bydel med leiligheter, badehus, observasjonstårn og restauranter – alt har en spenstig og moderne arkitektur som står i kontrast til den industrielle delen av havna.

Isbjerget

Ta turen til Varna Strand/Ballehage Strand. Der kan du ta en runde på badebroen Den Uendelige Bro – den er 60 meter i diameter, 2,4 meter bred og 188 meter i omkrets. Broen er fra Aros-utstillingen Sculpture by the Sea i 2015. Denne kunstinstallasjonen er laget av arkitektene Niels Povlsgaard og Johan Gjødes.

Aros Kunstmuseum er et kulturelt knutepunkt i den dynamiske byen Aarhus. Takket være den imponerende installasjonen på taket; Your Rainbow Panorama, skapt av kunstneren Olafur Eliasson, kan man enkelt gjenkjenne Aros i bybildet. En runde i Rainbow Panorama gir unik utsikt over Aarhus.

Aris i Aarhus

De nye lokalene til Moesgaard Museum i Aarhus åpnet høsten 2014 og er designet av Henning Larsen Architects. Her blir forhistorien presentert på en innovativ måte i storslått arkitektonisk setting – resultatet er en museumsopplevelse i verdensklasse.

Ikke visste vi at Vejle og Kolding hadde så mye spennende å by på. Vejles havneområde har de siste årene blitt forvandlet til en spennende bydel med et pulserende kanal- og havnemiljø. Her er store og trivelige boligblokker like ved sjøkanten og her ligger – ikke minst – bygninger med arkitektur av øverste klasse.

Når du nærmer deg havnen, vil du se et ikonisk byggverk stige opp av havet – det er Fjordenhus laget av kunstneren Olafur Eliasson i samarbeid med arkitekt Sebastian Behmann. Sammen har de skapt det 28 meter høye ikoniske bygget bestående av fire overlappende sylindere. Fjordenhus er bygget i stål, murstein, betong og glass. Mursteinene er i 15 ulike fargenyanser, noen er glasert, hver stein formet slik at den passer inn i murens helhet. Du kommer ut til byggets første etasje via en liten gangbro – etasjen preges også av kunstverk; Meridian, det henger midt i det første rommet, og består av tre sammenhengende messingringer. Og Fjordhvirvel, en spiral av rustfritt stål med trekanter av munnblåst grønt og blått glass.

Ikke langt fra Fjordenhus ligger Bølgen, et enestående boligkompleks som har mottatt en rekke priser. Det eksklusive og markante boligbygget består av fem bølgende fasader. Hver bølge er på ni etasjer og består av 20 ulike boliger. Bølgen er skapt av Henning Larsen Architects, som blant annet også har tegnet Operaen i København og Hara i Reykjavik. De første bølgene stod ferdig alt i 2009, og i slutten av 2018 var alle bølgene ferdige.  

Fra Vejle er det fint å sette kursen mot Kolding og ta en titt på den Arne Jacobsens modulhus Kubeflex.  Huset til den store arkitekten og designeren er et banebrytende bidrag til datidens arkitektur, tegnet året for han døde i 1971. Husets moduler kan settes sammen på utallige måter og huset kan bygges ut etter behov – eller flyttes. Huset har sterke farger, store vindusflater, mange kreative løsninger og er innredet med møbler designet av Arne Jacobsen. Her ekteparet Kirsten og Ib Andersen som er imponert over modulhuset.

Kubeflex er en av kunstmuseet Trapholts store attraksjoner. Museet er forøvrig et spektakulært hus fylt med ulike former for kunst og design. Også bygget er unikt. En lang mur strekker seg fra parkeringsplassen mot museumsparken, fortsetter gjennom parken og videre inn i selve museumsbygningen som er formet etter landskapet. Det er arkitektene Bente Aude og Boje Lundgaard som har tegnet det hele.

04/10/2024
I Aarhus får du alt på ett sted; storby, sjarme, kunst, kultur, historie, shopping og gastronomi. Det sier Hedda Bjerén, reisejournalist, innholdsprodusent og podkaster.