Drømmekjolen til den store dagen

Brudekjoler

 – Du trenger ingenting under.

 

Det sier Anne Toftild Boel, brudekjolespesialisten fra butikken Luxux på Jylland, som foruten brudekjoler også selger fest- og ballkjoler, brude- pikekjoler, konfirmasjonskjoler og tilbehør.

– Med en ordentlig brudekjole trenger du faktisk ikke noe annet enn en truse under. Jeg prakker ikke fint undertøy på kunden hvis hun ikke trenger det, jeg selger kun det nødvendige, sier Toftild Boel.

Innehaveren av Luxux vet hva som er nødvendig. Brudekjolebutikken har hun hatt i fem år, og hun er antakelig Danmarks best utdannede brudekjoleselger. Hun har en fireårig designutdannelse bak seg fra Kunsthåndverkerskolen i Kolding. I tillegg har hun gjennomført en fireårig stylist- og frisørutdannelse.

Importerte kjoler og egen design
Luxux ligger i landlige omgivelser i Vester Hassing, cirka 17 kilometer fra Aalborg. Butikken har Jyllands største utvalg av brude- kjoler og festkjoler. Alle kjolene er håndplukket av Toftild Boel fra verdens fremste brudekjole-produsenter. Og de kjolene som ikke er importert fra Australia, USA, Spania, Frankrike, Tyskland eller England, har hun designet selv.

– Åtte av brudekjolene jeg har nå, har jeg designet. I tillegg designer jeg minst 12 nye fest- og gallakjoler to ganger i året, sier Toftild Boel. Til sammen har hun omkring 1000 selskapskjoler og 300 brudekjoler i butikken.

Kroppsarbeider
– Når kunden kommer inn i forretningen, ser jeg en kropp. Hvordan skal den se ut med en brudekjole, tenker jeg. Det gjelder å se helheten og oppfylle kvinnens pikedrøm om å stå brud i den fineste brudekjole som noen gang er laget. Sånn er det jo. Den kjolen du velger, når du velger rett, er den fineste nettopp til deg, sier Toftild Boel.

Hun kaller seg kroppsarbeider og hun legger sin ære i å sørge for at kvinnene forlater hennes salong med riktig kjole. På veggen ved disken hos Luxux henger det flere brudebilder fra tidligere kunder, de skriver og uttrykker takknemlighet for å ha fått hjelp til å velge riktig kjole.

 

Butikken til Anne Toftild Boel er full av kjoler og er antakelig en drøm for giftesyke og kjoleglade kvinner. Det heter ”hvit brud”, men de fleste brudekjoler er elfenbensfarget.
Butikken til Anne Toftild Boel er full av kjoler og er antakelig en drøm for giftesyke og kjoleglade kvinner. Det heter ”hvit brud”, men de fleste brudekjoler er elfenbensfarget.

 

– En brudekjole er fin i seg selv, men alle kjoler passer ikke til alle bruder. Kjolen skal passe til den enkelte. Det dreier seg både om hvilken kropp og ansiktsform bruden har, og om den stilen den enkelte liker. Min rolle er å veilede slik at kjole og tilbehør står til hverandre og til bruden, sier hun.

Flesteparten av kundene kommer fra Jylland, men også norske kvinner er kunder, og vordende bruder kommer gjerne fra København for å kjøpe brudekjole hos Luxux.

– Kunden får den samme brudekjolen hos meg som de får i København, men jeg er mye billigere. En brudekjole til 13.999 kroner i København, koster 8.599 hos meg, og det er den samme kjolen, levert fra samme fabrikk og sydd av de samme systuer i Østen. Jeg holder til på landet, og det betyr at jeg kan holde prisene nede, sier Toftild Boel. Hos Luxux får du brudekjoler fra 1000 til 22.000 kroner. Toftild Boel anbefaler bruden å være ute i god tid når hun skal handle. Hvis din størrelse ikke er i butikken, er produksjonstiden på en ny kjole tre til seks måneder.

Det tar tid å kjøpe brudekjole. Hos Luxux bør du ringe og bestille tid i forveien. Da settes det av én til to timer bare for deg. Hele handelen – med prøving, kjolevalg og tilpassing og korrigering av kjolen – kan ta opptil fem timer, og vel så det. Men så får du til slutt drømmekjolen. Og kan møte den store dagen med hevet hode, senkede skuldre og høye forventninger.

Hækken 14,Vodskov
www.luxux.dk

13/06/2024
Heidi Løland-Andersen fra Lillesand elsker Danmark. Bare i fjor hadde hun 26 turer til det hun mener er verdens flotteste ferieland. – Jeg drar