En blåmalt drøm i naturskjønne omgivelser

feriehus2

 

I et blåmalt hus mellom Løkken og Lønstrup lever Mona og Pål Løhre fra Kristiansand det gode liv.

 

Turen fra Gimlekollen i Kristiansand til feriehuset tar fem timer.

– Det er jo bare en svipptur unna. Vi bor her rundt 100 dager i året, ja fordelt over hele året. Det er her jeg virkelig senker skuldrene og får tilbake hvilepulsen, sier Mona Løhre. Når hun ikke er i Danmark arbeider hun som lærer ved AOF Agder, mens Pål Løhre jobber i Posten.

– Med en gang vi har fri drar vi, forteller de to og ønsker oss velkommen til den blå feriedrømmen. Det blåser en lett østavind over tunet, men det er lunt og godt på terrassen like utenfor feriehuset.

Fullt møblert
Lunt og stemningsfullt er det også inni det 91 kvadratmeter store huset.

– Huset var bare to år da vi kjøpte det, det er seks år siden, sier Mona Løhre.

Det er et moderne hus med god høyde under taket i stue og kjøkken. Her er tre soverom, sovealkove, stor stue og kjøkken i åpen løsning, toalett og et stort bad med boblebad.

– Vi har god plass til gjester, og vi har ofte besøk av venner og familie. Det er enkelt med besøk, sier Mona Løhre gjestfritt.

Hun forteller at huset ble solgt fullt møblert. – Det var bare å ta med seg sengetøy, tannbørste, handle mat og så flytte inn. Her har vi alt vi trenger, sier hun fornøyd.

Ikke bare huset er romslig; tomta er på 1,35 mål.

– Tomtene har den størrelsen her nede. Vi gav 1,6 millioner kroner for huset. Tilsvarende i Norge ville kostet mange ganger denne kjøpssummen. Det er fortsatt mulig å gjøre boligkupp i Danmark, ja, for de som har tilknytning til landet, sier Pål Løhre.

Feriehuset var fullt møblert da ekteparet Løhre kjøpte det.
Feriehuset var fullt møblert da ekteparet Løhre kjøpte det.

Dansk familie
Det er nemlig slik at ikke hvem som helst kan kjøpe bolig i Danmark. Forutsetningen er at du har tilknytning til landet. Mona Løhre er født i Danmark og har familie i landet. Takket være hennes tilknytning og begges kjærlighet til vårt naboland, var det ingen problemer med å få kjøpt huset.

– Vi elsker Danmark. Atmosfæren er hyggelig og det er enklere å leve et langsommere liv her enn hjemme, sier Mona Løhre.

Ekteparet var ivrige campere da barna var små. Da hadde de vogna si parkert på Gamle Klitgaard Camping, bare noen kilometer fra der de nå har kjøpt feriehus.

– Vi syklet forbi og så at huset var til salgs. Da bestemte vi oss for å bytte tilværelsen i campingvogn med ferie i egen bolig. Det passer oss bedre nå som barna er voksne, sier de to mens vi nyter stillheten på terrassen. Kun det brusende Vesterhavet høres i det fjerne.

– Det er bare et par minutters gange til stranden. Turområdene rundt huset er fantastiske og strendene er eventyrlige. Vi sykler og går turer i naturskjønne områder. Her er mange flotte stier og grusveier som er ideelle for sykkelturer, sier Mona Løhre og tar oss med på tur til havet.

Vi går på stier gjennom et klittelandskap, herfra er det fantastisk utsikt mot havet og horisonten.

– Er det ikke vakkert når sola skinner, bølgene slår lett mot land og himmelen er full av fargerike paraglidere? Bare det å sitte på benken å se på havet får pulsen til å slå saktere enn normalt. Det er ingen myte at det er deilig å være norsk i Danmark, sier Mona og Pål Løhre og skåler for hverandre.

Roen senker seg hos Mona og Pål Løhre når de setter seg på en benk og ser mot Vesterhavet.
Roen senker seg hos Mona og Pål Løhre når de setter seg på en benk og ser mot Vesterhavet.

Verdt å vite
Ønsker du å kjøpe feriehus i Danmark må du søke kommunen huset ligger i om godkjennelse.

• Blir det godkjent av kommunen, må du søke Justisdepartementet om tillatelse.

• Det er vanskelig for nordmenn å få godkjent kjøp av bolig i Danmark, men det har blitt noe enklere de siste årene. Kjøpere må vise til en eller annen form for tilhørighet.

• Statsautorisert eiendomsmegler Ole Bo i EDC Skagen anbefaler nordmenn som vil kjøpe bolig i Danmark å få bistand fra en dansk advokat under hele prosessen.

05/07/2024
Flere ganger i året reiser familien Nilsen fra Flekkerøy til Landal Rønbjerg Feriesenter ved Limfjorden. – Et helt perfekt sted for barnefamilier. Vi kan
13/06/2024
Heidi Løland-Andersen fra Lillesand elsker Danmark. Bare i fjor hadde hun 26 turer til det hun mener er verdens flotteste ferieland. – Jeg drar