– Har du fyr?, sa han kanskje.
Eller muligens sa han tændstikker, for å lette kommunikasjonen – han hadde garantert lest H. C. Andersens juleeventyr om Pigen med tændstikkerne.
Året er 1946. Stedet er stranden i Sæby. Mannen er Barthold Halle. Den gang 21 år ung mann – i dag 97-åring med legendestatus innen norsk teater.
Sammen med Tormod Skagestad og Gerhard Knoop – også de ble senere kjent innen norsk teater- og kulturliv – var han på sykkeltur. På jakt etter eventyr og opplevelser etter fem magre krigsår. De tok ferja til Hirtshals og tråkket til Sæby.
– På stranden promenerte noen vakre damer, og vi ville ha kontakt med dem. Vi bestemte at jeg skulle ta turen bort til damene og spørre om de hadde fyrstikker – det var sånn mitt Sæby-eventyr begynte, minnes Halle, fortsatt begeistret ferierende i lille, idylliske Sæby.
Vi sitter rundt det store kjøkkenbordet i et av Halle-sommerhusene – der dørene alltid er åpne – og får høre hvordan det kan gå når man forelsker seg på sykkeltur i Danmark.
10 år etter møtet på stranden giftet Barthold Halle seg med fem år eldre Lone Jakobsen, en av pikene fra stranden. Det var ikke bare Lone han forelsket seg i – med henne fikk han en helt spesiell kjærlighet til Sæby på kjøpet. En kjærlighet som har fortsatt i generasjoner; til barn, barnebarn og oldebarn. Slekten på morssiden er en viktig del av byens historie, det er ingen overdrivelse at Halle-familienes kjærlighet til Sæby er solid forankret med dype røtter i dansk sand. Mor og bestemor til Lone, som døde i 1991, hadde et helt spesielt forhold til Sæby, et par mil sør for Frederikshavn.
I 1956 fikk Barthold og Lone sønnen Jesper; den kjente dramatikeren. Året etter kom Morten, den kjente jazzmusikeren.
– Vi har feriert her siden vi var små. Her var vi sammen med mammas to søstre og mange fettere og kusiner. Det var trangt om plassen – så trangt at de tre søstrene, som var veldig glad i hverandre og veldig ulike, lett kranglet. Nå har vi først bygd ut og siden bygd nytt sånn at vi fortsatt kan være mange samlet her, sier Morten Halle.
– Med Sæby som ramme er det enkelt å skape god stemning. Feriene og fridagene her gir oss mange gode opplevelser enten det er tur på stranden, til havnen, i skogen eller en tur til sentrum. Sæby er en perle – Torvet og gågatene med fortausrestauranter og små spisesteder har også sin sjarme, forteller Morten Halle.
Han skjenker Tuborg og en lille en, og forteller mer om morens slekt.
Oldemoren, Juliane Marie, kalt Ava, var Henrik Ibsens spaserdame. Ibsen og Ava gikk turer fra Hotel Harmonien, hvor Henrik Ibsen og hustruen Suzannah bodde. Mortens oldefar som var fra Sæby, har forøvrig drevet Hotel Harmonien. Ava var ikke mer enn 20 år da hun traff Ibsen, og da var hun ugift. Hun og Ibsen gikk gjennom hovedgaten, Algade, og ned mot havet og stranden. At Ibsen satte pris på deres oldemor er det ingen tvil om. I en avskjedshilsen takket han Ava for alle solstreifene hun gav ham. Og om Sæby skrev Ibsen dette etter sitt seks ukers lange besøk i 1887:
Ubegribeligt er det mig, at ikke sommergæster i tusindvis strømmer dit hen, hvor man dog har alt, hvad man kan ønske for at befinde sig vel.
I München to år senere skrev han Fruen fra Havet.
– Ibsen hentet inspirasjon til skuespillet her i Sæby, sier Morten.
Han anbefaler turen til Sæby havn hvor skulpturen Fruen fra Havet, laget av norske Marit Benthe Norheim, ønsker velkommen. Fruen troner majestetisk ved innseilingen til den trivelige havna.
– Ava giftet seg med Carsten Emil Jørgensen, familien hans drev kjøpmannsbutikk i Sæby. De to fikk to barn, Ulla Ragnhild og Johanne Louise, kalt Vivi, vår bestemor, forteller Morten.
Vivi igjen giftet seg med journalisten Johannes Jakobsen, kalt Bamse. De fikk tre barn; Mya, Lone og Jytte.
– Svigermor var et spennende menneske. Hun ble skilt fra Bamse, og var så godt som alenemor for de tre jentene. Hun og min Lone var veldig gode venner. Vi var mye sammen her i Sæby, forteller Barthold Halle.
Han blir med ut på den flotte eiendommen med utsikt mot havet. Barthold forteller at svigermoren i 1948 kjøpte et lite sommerhus for 1250 kroner. Siden kom ytterligere to små hus til eiendommen, det ene huset ble fraktet med tog fra Tisvilde på Nordsjælland, den andre huset hadde stått i en hage i Frederikshavn. På 1970-tallet, etter Vivis død, fikk Lone og Barthold Halle kjøpe tomta – Lones doble statsborgerskap gjorde handelen mulig.
Nå er de gamle hovedhusene revet, og erstattet med nye, moderne hus med sjel og som passer inn i naturen.
Det nyeste huset er for øvrig tegnet av arkitekt Maja Halle, datter til Marit og Morten. Deres andre datter, som har et så sterkt forhold til Sæby at hun giftet seg i Sæby, er den kjente filmskaperen Mariken Halle.
– Før 1960 var det veldig få sommerhus i området, sier Morten – nå ligger det feriehus på rekke og rad ned mot sjøkanten, og like mange innover mot skogen.
– Hyggelig at mange kan ha glede av å være her, sier Morten og går sammen med faren nedover grusveien – ned mot havet.
– Tidligere var det nesten bare kornmarker her, og stien fra stranden gikk langs mudrete bekker, sier Barthold. Han skuer mot stranden.
Stranden er vakker, både historisk og geografisk.
Barthold Halle gir salig Ibsen rett:
Aldrig har jeg på mine rejser set et vakrere sted.
Verdt å vite
Barthold Halle (1925) har hatt regi i mer enn 150 oppsetninger; opera, teater, radioteater, fjernsynsteater og dukketeater. Han har også vært teatersjef ved Oslo Nye Teater. Gift med Lone fra København, som ferierte i Sæby.
Jesper Halle (1956) kjent dramatiker både fra teater, radio og fjernsyn. Han har også skrevet flere hørespill, skuespill og bøker, to av dem med handling fra Sæby; skuespillet Livet er en sandstrand og boken som er dramatisert Dagenes Lys.
Morten Halle (1957) – norsk saksofonist og komponist. Kjent fra en rekke innspillinger og jazzgrupper. Har skrevet musikk for film, teater og ballettforestillinger. Nå også førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole.