Et ferieparadis midt i Kattegat

– Dessuten tilbyr vi gode ferjepriser året rundt. Alle under 18 år reiser faktisk gratis. Det er sju avganger daglig fra Frederikshavn. Etter halvannen time, går du i land på vår vakre øy, sier Tom Andersson hos Visit Læsø.

Læsø er kjent for en fantastisk natur, mange spennende severdigheter og for de hyggelige havnebyene.

Øya er flat som en pannekake, og veiene er fredfulle og vakre. Selv om Læsø ikke er mer enn 24 kilometer lang og 12 kilometer på det bredeste, har øya mye å by på. Kystlinjen er på hele 100 kilometer.

– Det betyr gode muligheter for alt fra det å ta seg en dukkert til kitesurfing, dykking, fiske eller bare nyte strandlivet. Vi har mange flotte vandreruter, ridestier og fine sykkelruter. Med andre ord; Læsø er for alle – det er en familievennlig øy, sier Andersson.

Sjømat er Læsøs spesialitet, og mest kjent er jomfruhummer – det vi nordmenn kaller sjøkreps.

– Hver morgen kommer fiskere inn til Læsø Fiskeindustri med delikatessen. For mange er turen til fiskerne en yndet utflukt. Det er også mulig å kjøpe spesialiteten i fiskebutikkene eller nyte den på et av våre spisesteder, foreslår Andersson.


Læsø er ikke bare kjent for fisk og skalldyr, men for alle sine gode råvarer – ikke minst for kjøtt fra lokale produsenter. Det er også noe helt eget å handle grønnsaker, poteter og sjalottløk fra bønder som har egne små boder langs veiene. Soppelskere bør også ta turen til Læsø, øya er et mekka for soppentusiaster.

Noe annet som er spesielt med Læsø, er husene med tangtak. De imponerende tangtakene, som kun finnes på Læsø, er reddet takket være fondsmidler og at øyas lokale tekkemenn har lært seg teknikken med at legge nye tangtak. I sin tid ble det brukt ålegress fordi det var det byggematerialet de hadde på Læsø, ikke fordi det gjorde seg arkitektonisk.  På Læsø er det to tanghusruter som fører gjestene forbi 10-12 nyrestaurerte tanghus.

Tanghusene sammen med saltsyderiet er så unikt at Læsø er godt på vei til å komme på UNESCOs verdensarvliste.

– Læsø er spesielt kjent for sin saltutvinning som skjer på gammeldags vis. Saltsyderiet har gjenopptatt tradisjonen med å utvinne salt, og er i dag en arbeidplass for mange. Turister kan besøke syderiet – det koster ikke noe, men er veldig lærerikt. Årlig produseres det rundt 90 tonn med Læsøsalt.

– Er det noe du skal kjøpe med deg fra øya, er det en pose av det eksklusive saltet – også kalt Læsøs hvite gull, sier Andersson.

Solskinnsøya Samsø

Samsø er solskinnsøya i Kattegat i Midtjyllan, også kalt Danmarks Mallorca – siden Samsø har mer sol og høyre gjennomsnittstemperatur enn landsgjennomsnittet. Den 114 kvadratmeter store øya har rundt 3800 innbyggere (2023), på sommeren mange dobles folketallet. Samsø er Danmark i et miniatyr med 22 tettsteder med lave bindingsverkshus, langstrakte strender og flere hyggelige spisesteder. Traneberg er Samsøs største landsby, mens Nordby er kåret til Nordens best bevarte landsby. (Foto: Jeanette Philipsen, Visit Denmark)

Eventyrøya Ærø

Ærø er omtalt som perlen i det fynske hav. Her er nydelig natur med mange sandstrender og små badehus, severdigheter, et rikt kulturliv og sjarmerende byer med vakre gater. Mest kjent er den gamle byen Ærøskøbing, som er totalfredet. Her ligger små, velholdte og fargerike murhus fra 1600- og 1700-tallet. Ærø ligger like syd for Fyn og strekker seg 31 kilometer i den ene retningen og 15 kilometer i en annen. Øya har 6000 innbyggere (2023).

(Foto: Niclas Jessen, Visit Denmark)

Fanø for vindelskere

Like utenfor Esbjerg ligger Fanø med sine kilometervis med hvite strender. Den 15 kilometer lange stranden er perfekt for late dager, men også ideell for vinddrevne go-carter, for drageflyging og for surfing. På Fanø bor det rundt 3500 personer (2023), de fleste bor i gamle strådekte skipperhus fra seilskutetida. Det å rusle rundt i  de trange gatene i Nordby og Sønderho gir en spesiell ro. Ingen andre steder ligger de verneverdige husene tettere enn her. I noen av dem er det nå trivelige spisesteder.  (Foto: Kim Wyon, Visit Denmark)

Mandø – der tidevannet bestemmer

Vadehavsøya Mandø, midt mellom Rømø og Fanø, har bare fastlandsforbindelse ved lavvann – da kan du kjøre bil eller ta trakotorbussen. Skal du kjøre selv,  kontroller tidevannstabellen nøye. På det meste var det rundt 300 fastboende på øya, i dag er tallet 35 (2023), men i perioden fra mai til september frakter traktorbussen mange tusen personer til øya. Noen kommer for å sykle, andre bare for å nyte roen og naturen. (Foto: Lars Roed, Visit Denmark)

Rømø med Europas bredeste strender

Nesten 10 kilometer ute i Nordsjøen på sørvest-Jylland ligger øya Rømø – et ferieparadis som kan skryte av å ha Europas bredeste strender. Hit kommer drageflygere og de som vil suse av gårde i Blowcart, et kjøretøy trevet med seil. 90 prosent av øya er urørt natur og innbyr til sykling, ridning og lange spaserturer. Rømø kan også skilte med en fantastisk golfbane. Det bor rundt 560 innbyggere (2023) på Rømø, som du kan kjører til over en 10 kilometer lang molo. (Foto: Kim Wyon, Visit Denmark)

04/10/2024
I Aarhus får du alt på ett sted; storby, sjarme, kunst, kultur, historie, shopping og gastronomi. Det sier Hedda Bjerén, reisejournalist, innholdsprodusent og podkaster.