Europas største vandrende sanddyne

Råbjerg Mile sørøst for Skagen er Europas største vandreklit, den flytter seg 15 meter mot øst hvert år. Det rundt en kvadratkilometer store området er en av Danmarks mest kjente, naturskapte severdigheter.

– Råbjerg Mile er virkelig verd et besøk. Landskapet minner om en ørken, du kan se sanden hoppe, danse og fly av gårde, sier norske Vigdis Hansen hos Skagen Strand Hotel og Feriecenter, som ligger like ved det unike sandområdet.

Råbjerg Mile er et imponerende syn, og kalles Danmarks Sahara. Sandområdet er Danmarks største vandreklit og består av rundt fire millioner kubikkmeter vandrende sand og har en høyde på opptil 40 meter. 

– Når du kommer til toppen, har du en fantastisk utsikt – og skoene fulle av sand, sier hun.

Hvis temperaturen tillater det, er det deilig å gå barbeint, alternativet er altså at du må forvente å tømme skoene for sand.

Langs hele vestkysten av Jylland har sandflukten blitt forsøkt bremset, men siden Råbjerg Mile ble fredet i 2008, får den vandre fritt.  Og de kraftige vindene beveger sanddynene opptil 15 meter hvert år, den forventes å nå Kattegat i 2230.

03/07/2023
Ønsker du en natt utenom det vanlige? Hos Nordsøen Oceanarium i Hirtshals kan du sove sammen med månefiskene. Dette kan du gjøre fra 10.
13/02/2023
Landal Rønbjerg Feriecenter ved Limfjorden er perfekt for barnefamilier. Det kan ekteparet Lindsay Asbjørnsen og Kjell Ronny Lid Johannessen og deres tre barn fra