Europas største vandrende sanddyne

Råbjerg Mile sørøst for Skagen er Europas største vandreklit, den flytter seg 15 meter mot øst hvert år. Det rundt en kvadratkilometer store området er en av Danmarks mest kjente, naturskapte severdigheter.

– Råbjerg Mile er virkelig verd et besøk. Landskapet minner om en ørken, du kan se sanden hoppe, danse og fly av gårde, sier norske Vigdis Hansen hos Skagen Strand Hotel og Feriecenter, som ligger like ved det unike sandområdet.

Råbjerg Mile er et imponerende syn, og kalles Danmarks Sahara. Sandområdet er Danmarks største vandreklit og består av rundt fire millioner kubikkmeter vandrende sand og har en høyde på opptil 40 meter. 

– Når du kommer til toppen, har du en fantastisk utsikt – og skoene fulle av sand, sier hun.

Hvis temperaturen tillater det, er det deilig å gå barbeint, alternativet er altså at du må forvente å tømme skoene for sand.

Langs hele vestkysten av Jylland har sandflukten blitt forsøkt bremset, men siden Råbjerg Mile ble fredet i 2008, får den vandre fritt.  Og de kraftige vindene beveger sanddynene opptil 15 meter hvert år, den forventes å nå Kattegat i 2230.

13/06/2024
Heidi Løland-Andersen fra Lillesand elsker Danmark. Bare i fjor hadde hun 26 turer til det hun mener er verdens flotteste ferieland. – Jeg drar