Hirtshals 100 år

Hirtshals slår på stortromma i forbindelse med at byen fyller 100 år. Gedigen byfest og en mengde byfornyelser og nyetableringer er noe av det jubilanten skilter med.

Feiringen er for lengst i gang, men den store dagen er lørdag 22. juni, da blir det Byfest med program fra tidlig morgen til sene kvelden. 

Dansker er generelt svært glade for besøk av nordmenn, og i Hirtshals står nordmenn spesielt høyt i kurs. Det er derfor et stort ønske om at svært mange nordmenn blir med på feiringen.

I forbindelse med byfesten innvies også nye utsiktplattform ved det store monumentet Trappen, som forbinder havnen og bykjernen.

– Vi skal ha mange arrangementer spredt utover hele året, men det topper seg med folkefesten 22. juni. Alle er hjertelig velkommen til å være med på festen. Det blir masse moro hele dagen, lover Henriette Andrea Søttrup, byråleder ved turistkontoret i Hirtshals.

Det har skjedd mye siden byutviklingen med fokus på havnen så smått startet i 1919. Hirtshals har i løpet av disse 100 årene forvandlet seg fra å være et fiskeleie til å bli en velbesøkt havnebyen.

100-års markeringen varer hele 2019, og jubileumsåret ble innviet med isskulpturfestival og med innvielse av ny, flott hage ved Dens Svenske Sømandskirke, og det under høy himmel og uten vind tidlig i januar.

Samtidig ble Stafet100 satt i gang; et spennende prosjekt hvor hundre personer med røtter i Hirtshals velger sitt favorittsted – stedet markeres med en 100 kilos betongterning. Og det lages kart hvor betongterningene står, dermed får alle besøkende en fin veiviser til ulike favorittsteder.

Havnens enorme betydning for byutviklingen av Hirtshals vil ha sterkt fokus dette året. I den anledning fornyes Havnegade. Arbeidet med å gjøre gaten mer moderne og spennende med nye butikker og spisesteder er godt i gang. Blant annet er det bygd en havnecafé som inviterer til å nyte utsikten – og til å hygge seg med leskende drikker. 

Hirtshals har for øvrig mange steder det er mulig å kose seg både inne og ute med god mat og drikke. 

Hyggelig blir det også når den nye utsiktstrappen står klar, da vil du kunne gå fra havneområdet ned til den langstrakte Husmorstranden. Trappen skal står ferdig i løpet av sommeren.

Havnen er grunnlaget for hele byens vekst, og den er fremdeles svært viktig. Men de senere år er handel og turisme blitt viktige brikker for 100-års jubilanten. 

Den siste tiden har det kommet en rekke nye og spennende butikker. Blant annet ny klesbutikker for kvinner, Strand8, Lund Interiør, Ostemanden som byr på ost og en rekke andre delikatesser, CafeMokka og to pottemakere. 

Med alle nyetableringene ligger butikkene skulder ved skulder i den lange gågaten – nå er det igjen blitt et pulserende liv i den hellelagte gata som har sitt nordlige ankerpunkt i Trappen og torvet, Den Grønne Plads, med utsikt over Skagerrak.

Med sine 100 år er Hirtshals fortsatt en ung by, som er mer levende enn noensinne. En by som summer av lyst til å skape nytt og gi nye opplevelser til sine gjester. Og nettopp nå, da byen fyller 100 år, er det nye opplevelser i krysset mellom byen, havet og havnen som gleder på gjester og fastboende.

13/06/2024
Heidi Løland-Andersen fra Lillesand elsker Danmark. Bare i fjor hadde hun 26 turer til det hun mener er verdens flotteste ferieland. – Jeg drar