Hopp i havet

Vinterbading har blitt en kjempetrend de siste årene – i Danmark går den iskalde tradisjonen langt tilbake i tid.

Allerede på 1800-tallet har danskene badet om viner – da ble de første vinterbadeanstaltene etablert i København.

–  Vi dansker har lenge syns det har vært supertrendy å hoppe i havet året rundt. Vi elsker kalde dukkerter så mye at flere steder på Jylland er det egne festivaler dedikert til vinterbading. Mange nordmenn er med på festivalene, sier Dorthe Mose Kirchner fra Højbjerg, sør for Aarhus.

En av festivalene arrangeres den siste dagen i året på Søndervig – over 2000 vinterbader her denne dagen.

– Vinterbading setter fart på blodomløpet, det er bra for humøret og ikke minst superforfriskende, sier Dorthe.

Siden 2019 har hun vært en ihuga vinterbader. Hun har etablert nettbutikken Vinterbaderen som tipser hvor det er fint å bade, hva vinterbadere bør tenke på før og etter badet.

– Etter den kalde dukkerten er det viktig at du tørker deg raskt og blir fort varm. Et godt håndkle, en deilig badekåpe og varme tøfler vil gjøre badeopplevelsen perfekt, sier hun.

– Jeg vil absolutt anbefale enda flere nordmenn til å ta turen til Danmark og kombinere reisen med et kaldt bad. Flere steder er det også mulig å kombinere badet med varm sauna og kanskje noe godt i glasset, sier Dorthe til Skagerrakposten.

– Nesten alle byer og småsteder har sin egen vinterbadeklubb, og tar du kontakt får du all den informasjonen som trengs, sier Dorthe og foreslår blant annet Hvide Sande, Løkken, Læsø og Skanderborg for de som vil kombinere dampende varme med en kald dukkert.

– På vinterbaderen.no har jeg laget en oversikt over flotte steder hvor nordmenn også kan ha glede av sauna – uten å være medlem i en vinterbadeklubb, sier Dorthe Mose Kirchner.

05/07/2024
Flere ganger i året reiser familien Nilsen fra Flekkerøy til Landal Rønbjerg Feriesenter ved Limfjorden. – Et helt perfekt sted for barnefamilier. Vi kan
13/06/2024
Heidi Løland-Andersen fra Lillesand elsker Danmark. Bare i fjor hadde hun 26 turer til det hun mener er verdens flotteste ferieland. – Jeg drar