Kok-kunst

kokkunst

Sju år gammel åpnet Morten Kok sin første restaurant. Det var i barndomshjemmet på Sjælland. Nå er han hele Danmarks superkokk.

 

Han driver en av Aalborgs flotteste gourmetrestauranter, Mortens Kro, er forpakter av Restaurant Skovbakken i Aalborg Zoo og har åpnet Modern Steakhouse på Friis Shoppingsenter. Han er Danmarks fremste TV-kokk, foredragsholder og kokebokforfatter.

– Velkommen, sier Morten Kok. Han heter egentlig noe så enkelt som Nielsen, men alt som barn fikk han navnet Kok.

Han tar i mot oss på Mortens Kro i Møllea arkaden, restauranten han åpnet i 1997. Det er en moderne og stilfull restaurant. Lokalet er stort, lyst og trivelig. Her tilbyr han gjester blant annet 7-retters gourmet-middag med utsøkte viner til hver enkelt rett.

Kortreist mat
– Jeg vil gi gjestene en matopplevelse utover den vanlige danske maten med innbakt inspirasjon fra hele verden, sier han. Selv om han har det travelt, er det han som lager menyen og ofte er han å finne over grytene på kjøkkenet.

Han vil aller helst ha kortreist mat, og Limfjordens muslinger er en av spesialitetene.

– Det er så ufattelig mange gode råvarer i Nord-Jylland; fisk, skalldyr, kjøtt og grønn-saker, sier Morten Kok.

Mortens Kro er en stilfull gourmetrestaurant.
Mortens Kro er en stilfull gourmetrestaurant.

Hjemme i stua
Han startet tidlig. Som sjuåring inviterte han familie og venner på middag hjemme på Korsør.

– Jeg husker jeg syklet av gårde og handlet det jeg trengte. Jeg serverte rekecocktail, svinekoteletter og stekte bananer. Stekte bananer var ganske nytt på den tiden.

Han hadde allerede da bestemt seg, gleden ved å lage lekre retter hadde grepet han. Foreldrene mente det var noe pjatt, han burde heller bli revisor.

– For over 30 år siden var det ingen status å være kokk. Du sjarmerte ikke pikene ved å fortelle dem at du lagde mat. Men Morten Kok utdannet seg i faget. Deretter søkte han seg til Restaurant Saint Michel i Luxembourg, en restaurant som innehar to Michelin-stjerner.

– Jeg jobbet som frivillig for å lære. Da jeg var 21 år, dro jeg til Nord-Jylland og fikk jobb på Rold Storkro ved Skørping. Kroen ligger vakkert til ved skogen, og vi brukte skogens råvarer. Det var fantastisk, sier Morten Kok. Etter et halvt år ble han kjøkkensjef.

Deretter har det gått slag i slag. Først Mortens Kro, deretter Restaurant Skovbakken og så Modern Steakhouse.

– Alle steder er sunn mat i fokus. I dyreparken satser jeg blant annet på sunn fastfoodmat laget fra bunnen av. På Modern Steakhouse serverer jeg, som navnet sier, gode hakkebøffer og enkle småretter.

Morten Kok har også skrevet flere kokebøker, og i over 10 år har dansker sittet klistret foran TV-skjermer og sett Morten lage mat.

– Jeg reiser verden rundt for å lage programmer til en TV-serie. Det er spennende å kunne ta med seg andre smaker hjem til Danmark.

På veggen i restaurant Mortens Kro henger en utmerkelse; Morten er utnevnt som åretes Nordjyde. Dette til tross for at han er fra Sjælland. Det sier alt.

Mølleå Arkaden, Aalborg
www.mortenskro.dk

 

22/03/2024
Nå blir det enda gøyere i Fårup Sommerland – Aquaparken får to nye kjempelange vannrutsjebaner og nytt badeland for de yngste. Oppgraderingen av Aquaparken
14/03/2024
Ved påsketider titter våren frem i Aalborg – kan det pulserende storbylivet friste nå når vinteren endelig har gitt seg? – Pakk påskesekken og