Læsøs flotte tangtak fornyes

SONY DSClæsø2

 

De kulturhistoriske husene på Læsø får ny tang på takene.

Ta turen til den vakre øya i Kattegat og se når gamle tak tas av og nye tak med ålegress legges. Det er et gammelt kvinnehåndverk som nå holdes i live.

Ålegress oppfører seg omtrent som ull, og det å legge tak blir derfor som et håndarbeid – et meget krevende og tungt håndarbeid.

I storhetstiden var det rundt 300 av de unike tangtakene på Læsø, nå står bare 19 tilbake – alle i utgangspunktet med 300-400 år gamle og ekstremt slitne tak. Men takket være over 30 millioner i støtte blant annet fra A.P. Møller og ålegress  transportert fra Møn, kan det legges nye tak. Og dermed sikres Læsøs særegne kulturarv.

I løpet av året blir 12 av de 19 husene restaurert.

Tangtakene er en av Læsøs opplevelser du bør få med deg i sommer. Andre spesialiteter for den lille øya er jmfruhummeren, det vi kaller sjøkreps. Sett like godt av 4. august – da arrangeres Jomfruhummerfestivalen.

Vil du slappe av; Læsø har 25 kilometer med vakre strender, en rekke restauranter, hyggelige hoteller og wellness. På øya inviteres du også til et Saltsyderi, på besøk til kunsthåndverkere og mye mye mer.

www.visitlaesoe.

 

13/06/2024
Heidi Løland-Andersen fra Lillesand elsker Danmark. Bare i fjor hadde hun 26 turer til det hun mener er verdens flotteste ferieland. – Jeg drar