Naturperler i Limfjorden

Knuden på Fur.
Knuden på Fur.

Fur og Venø er to små perler i Limfjorden. Øyene er perfekte for de som vil ha en rolig ferie.

 

– Det vakre landskapet, fjorden, blomstrende åkre og vennlige mennesker gjør noe med en. Det leves langsommere, sier Karin Juul Jensen, prosjektleder for Grøn Vækst Limfjorden.

Hun har tatt oss med ut av Struer sentrum og om bord i en liten ferje. Etter to minutters seiltur går vi i land på Venø. Her kan du gå langs strendene uten å møte et menneske, du kan finne badeplasser hvor du er helt alene,du kan besøke gallerier og Danmarks minste kirke, den er ti meter lang og uten kirketårn. Pip Thoustrup er fastboende på Venø. Hun bor på gården Nørskov like ved fjorden. Rundt huset ligger potetåkre – til sammen 12 mål. Og i fjøset er det spetakkel, her breker 190 nyfødte lam. Snart skal de ut på beite.

Sauene på Venø beiter i helt ned til fjorden.
Sauene på Venø beiter i helt ned til fjorden.

– Velkommen til paradis, sier Thoustrup. Et bedre sted på jord kan hun ikke tenke seg. Hun lever av å selge lammekjøtt og poteter av høy kvalitet til gourmetrestauranter og butikker.

Danmarks smukkeste Fra Venø kjører vi langs Limfjorden til Skive og tar ferja over til Fur, øya som i 2010 ble kåret til Danmarks smukkeste av Kristelig Dagblad. Fur ligger midt i Limfjorden, fire minutters ferjetur fra kaia i Skive, og har 848 innbyggere.

– Øyas natur er unik, sier Per Kristensen ved Fur Bryghus.

Han guider rundt og tar oss med til steile sandskrenter med 55 millioner år gamle fossiler.

– Det er et eventyrlig syn, i sier han og peker på skrenten som består av 200 lag aske og fossiler.

Naturen er enestående også i internajsonal betydning. Molerlandskapet på Fur er kandidat til UNESCOs Verdensarvliste.

Eget bryggeri Øya har mange fine badestrender og turområder. På Fur er det kirke, museum, campingplass, hotell, bed and breakfast, pannekakehus, butikk, bank og ikke minst bryggeri som besøkes av 30.000 årlig.

– Øl er en opplevelse i seg selv, sier Kristensen og serverer et glass med kald, mørk Ale – fyldig og godt.

Det er 15 ølsorter å velge blant, flere av dem har fått høyeste score i tester.

Kristensen viser rundt i bryggerikjelleren hvor det årlig brygges 400.000 liter øl som tappes i 800.000 flasker.

– Opplevelsene her er like mye konsertene, maten og ikke minst Oktoberfesten, som trekker mange gjester hit, sier Kristensen.

www.visitlimfjorden.com

22/03/2024
Nå blir det enda gøyere i Fårup Sommerland – Aquaparken får to nye kjempelange vannrutsjebaner og nytt badeland for de yngste. Oppgraderingen av Aquaparken
14/03/2024
Ved påsketider titter våren frem i Aalborg – kan det pulserende storbylivet friste nå når vinteren endelig har gitt seg? – Pakk påskesekken og