Rubjerg Knude Fyr Flyttes

I høst skal Rubjerg Knude Fyr ved Lønstrup flyttes 60-80 meter bort fra skrenten. 

Naturen rundt fyret er unikt på grunn av sandflukten som gjør landskapet dramatisk og spektakulært og til et yndet fotomotiv. Hvert år besøker om lag 250 000 personer fyret, som i 2016 ble åpnet for publikum etter storstilt renovering.  De siste årene har gjestene kunne ta trappene til topps og nyte en spektakulær utsikt.

Rundt fyret har naturen skapt en scene som må oppleves. En gigantisk vandreklit har i årenes løp dekket fyret og bygningene rundt med sand.

Fyret ble bygget i 1900, i en avstand på 200 meter fra kystkanten på en klippe 60 meter fra det brusende havet. Ikke lenge etter begynte sandflukten, og i 1968 måtte fyret tas ut av drift. I 2002 var alle tilhørende bygninger begravd av sanden. Sandflukten pågår kontinuerlig, og det var forventet at fyret skulle skli ut i havet i løpet av et par år. 

Derfor bestemte myndighetene at fyret skal flyttes mellom 60 og 80 meter innover, det betyr at det vil ta 20-40 år før fyret igjen står i fare for å rase utfor skrenten.

Det er staten som eier fyret gjennom Naturytelsen, har bevilget fem millioner danske kroner til prosjektet. Flyttingen skjer ved at det monteres ruller under selve fyret slik at det kan trekkes på en utgravd trasé fram til det nye stedet. Selve flyttingen skal gjøres på én dag, mens forberedelsene tar måneder. 

– Rubjerg Knude Fyr har en uvurderlig betydning for Hjørring kommune. Flyttingen vil sikre at turistene fortsatt vil komme. Det er helt klart en risiko med å flytte fyret, mye kan gå galt, men vi er nødt til å gjøre noe, om ikke styrter severdigheten rett i havet, sier borgermester i Hjørring kommune, Arne Bolt, til TV2 Nord.

Etter flyttingen vil hele området blir ryddet opp, slik at besøkende igjen vil få en unik naturopplevelse.B

Rubjerg  Knude Fyr skal flyttes 60 til 80 meter inn fra skrenten og Vesterhavet.

22/03/2024
Nå blir det enda gøyere i Fårup Sommerland – Aquaparken får to nye kjempelange vannrutsjebaner og nytt badeland for de yngste. Oppgraderingen av Aquaparken
14/03/2024
Ved påsketider titter våren frem i Aalborg – kan det pulserende storbylivet friste nå når vinteren endelig har gitt seg? – Pakk påskesekken og