Skagen 365

Skagen er vakker også nå vinden uler og skyene henger lavt over landskapet. Lyset er helt spesielt, uansett årstid.

Det sier fotograf Allan Toft fra Århus som i løpet av 12 måneder har fotografert Skagen under alle forhold og fanget inn over 4000 motiver, ingen av dem med gule hus og røde takstein.

– Skagen er fantastisk året rundt. Her er et helt spesielt lys. Må jeg velge meg en måned eller to, blir det januar eller februar. Å vandre rundt med kamera vinterstid var ren terapi for meg. Skagen har en egen ro, menneskene er utrolig hyggelige og ikke minst; lyset er som en drøm for en fotograf, sier Toft.

Skagen 365, som er et selskap Skagen Turistforening, Skagen Handelsstandsforening, Skagen Museum og Skagen Havn har etablert, inviterte fotografen til å vise at Skagen er mer enn sommer, sol og turister.

– Jeg har fått et spesielt forhold til Skagen. At prosjektet nå er slutt er som et kjærlighetsforhold som er over, sier Toft.

Han vender nok tilbake – og her gir han en smakebit på sitt Skagen.

 

 

Januar: Lyset fra byen skaper varme rundt den gamle mølla midt i Skagen. Bildet er tatt på en overskyet kveld. – Det er morsomt å se hvordan bylyset skaper stemning.
Februar: Slik blir en ønsket velkommen til Skagen kveldstid. Skiltet lyses opp av solen som er i ferd med å duppe i havet.

 

Mars: Like sør for Skagen by står disse bjørketrærne. Bildet er tatt ved soloppgang. – Jeg var på vei inn til byen, men måtte bare stoppe opp. Fargene var bare helt fantastiske, slike farger Skagenkunstnere snakket om. Frosten i luften er med på å gjøre bildet klart og stemningsfullt.
April: Fra havnen hvor fiskeskøytene ligger fortøyd. Det er en kald og vindstille dag. Skøytene speiler seg i havet, og Toft har skapt mystikk ved å ta bilde ned i vannet. Bildet er her snudd 180 grader.

 

Mai: Dette bildet av solnedgangen taler for seg selv.

 

 

Juni: Et firmaarrangement. – Jeg syns bildet fungerer fordi sanden blir mektig, menneskene små og himmelen bak forteller om en herlig solskinnsdag.

 

 

Juli: Et annerledes sommerbilde; det viser industriell aktivitet. Bildet er tatt rett mot solen, og gjør noe så lite spennende som stålrør til et godt motiv. – Jeg skulle dokumentere at Skagen er mer enn sol og sommer, her bygges det molo.

 

August: En pensjonert fisker som Toft kom i snakk med i havna. Fiskeren gav et bilde av Skagen før og nå; alt var bedre i gamle dager. – Det var viktig å fange mannens energi, samtidig syns jeg han hadde et godt ansikt.

 

 

September: Et malerisk bilde fra Grenen. – Bildet gav seg selv. Det er dramatikk i himmelen og jeg syns jeg har fått frem bølgeskvulpen.

 

Oktober: Toft la seg flat på bakken, presset kamera ned mot jorden og tok bilde av strandblomstene nedenfra og opp. – Dermed ble blomstene majestetiske mot den blå himmelen. Et annerledes bilde som viser enn vakker detalj fra landskapet.
November: En kald novemberdag stod disse hestene og så mot solen. – Jeg tok frem kamerat og lot solen skinne rett i det, det skapte et fredelig bilde.

 

Desember: Englene som ønsker deg velkommen til Skagen i hele desember. – Den vakreste juledekorasjonen jeg har sett. Bildet er tatt med en lukkertid på 30 sekunder.

 

 

 

 

05/07/2024
Flere ganger i året reiser familien Nilsen fra Flekkerøy til Landal Rønbjerg Feriesenter ved Limfjorden. – Et helt perfekt sted for barnefamilier. Vi kan
13/06/2024
Heidi Løland-Andersen fra Lillesand elsker Danmark. Bare i fjor hadde hun 26 turer til det hun mener er verdens flotteste ferieland. – Jeg drar