Trø til i ferien

Danskene frister med skreddersydde sykkelturer. Det er bare å sette seg på setet og tråkke i vei i eget tempo.

 

Det er ikke uten grunn at sykkelferie er populært i vårt naboland Danmark. Spesielt Nord-Jylland er et eldorado for tohjulinger. På kryss og tvers i landet er det mer enn 12.000 kilometer med merkede sykkelveier, de fleste av disse er småveier eller sykkelstier omgitt av bølgende kornåkre, gressende kyr og trolske skoger.

Den landlige idyllen, de gule husene og de koselige landsbyene er typisk for sykkelområdene. Underveis er det ofte lagt til rette for besøk på små gallerier, kirker og museer.

Populær ferieform
– Vi får mange henvendelser om sykkelferie, og det er en fantastisk form for ferie. Naturen og alle opplevelse kommer så nært, sier Britta Leth, turistsjef i Viborg.
Hun er selv en ivrig syklist og har tråkket mye i traktene rundt Viborg, midt på Jylland, eller midt i det grønne, som området ofte blir kalt.

– Det nye nå er at turistene ønsker ferdige sykkelpakker. Vi legger til rette alt som ønskes for turen og eksperter legger opp rutene. Turistene selv må bare fortelle hva de ønsker, lange turer, korte turer, mye opplevelser, om ferdigheter – ja, så får de turen slik de selv vil, sier Leth.

Turistsjef i Viborg, Britta Leth, er selv en erfaren sykkelturist. Her er hun på tur sammen med Preben Andersen (Foto: VisitViborg).

Hun anbefaler særlig Stjerneruten, som har fått sitt navn fordi alle turene går i stjerneformasjon ut fra brosteinstorget i Viborg. Du bor på samme hotell under hele oppholdet.

– Stjerneruten fører deg til de skjønneste steder på Viborg-egnen. Turene varierer fra 10 til 65 kilometer. Uansett hvilken du velger, er det tett med attraksjoner og severdigheter, sier Leth.

Luksus på turen
Viborg er bare en av mange destinasjoner som satser på å skreddersy sykkelopplevelser for nordmenn. Også i Thisted legges det til rette for individuelle sykkelturer – helt på turistenes premisser.

– Det flate landskapet i Thy er ideelt for både lange og korte sykkelturer. Vi tilbyr blant annet turer gjennom Nasjonalparken. Det er også mulig å få sykkelturer med innbakte opplevelser. Vi anbefaler ofte sykkelturistene å parkere sykkelen for å ha en dag i wellness, en dag på sjøen med lokale fiskere eller surfe, besøke et lokalbryggeri, ta en snaps i skogen, eller for å spise på gourmetrestauranter. Mange ønsker også å overnatte på luksushotellene. Vi bringer selvsagt bagasjen fra hotell til hotell. Det gjelder bare å bruke fantasien, vi legger til rette for alt, sier Ulla Andersen, souschef ved Thy turistkontor.

Et annet alternativ er sykkeltur langs Silkeborgsjøene og gjennom de midtjyske skogene.

Limfjorden
– En sykkeltur rundt Limfjorden byr på mange muligheter. For eksempel kan turene gå via broer eller med ferjer ut til øyer som Egholm, Livø, Fur, Mors og Venø. Overnattingsalternativene er alt fra luksushoteller til å bo privat eller på campingplasser. Turene egner seg for alle, også barnefamilier. Det er også ruter like ved Vesterhavet hvor det er mulig å få det blide og det barske Jylland i løpet av samme tur. Vi har mye å tilby, sier Cathrine Billund Kallehauge, sjef for ferieturisme i VisitAalborg.

Vil du legge ut på egenhånd, ta først en titt på www.aktivdanmark.dk. VisitNordjylland har også laget en sykkelmappe med alle de nordjyske sykkelruter

05/07/2024
Flere ganger i året reiser familien Nilsen fra Flekkerøy til Landal Rønbjerg Feriesenter ved Limfjorden. – Et helt perfekt sted for barnefamilier. Vi kan
13/06/2024
Heidi Løland-Andersen fra Lillesand elsker Danmark. Bare i fjor hadde hun 26 turer til det hun mener er verdens flotteste ferieland. – Jeg drar