Tversted får det til

tverstedstrand

Det Blå Ishus i Tversted er kjent over hele Danmark. Den hjemmelagde gufen på toppen av iskremen trekker tusenvis av turister hver sommer.

– Den er bare supergod. Vi bor ikke i Tversted, men må innom her for å kjøpe is så ofte som mulig, sier søstrene Mia og Tilde Kaarslev.

Det er ikke bare isen som gjør de 600 innbyggerne i den lille landsbyen nord på Jylland stolte. De brede strendene, naturen, alle solskinnstimene, galleriene og brukthandelen gjør det også verdt å besøke Tversted.

Søstrene Mia og Tilde Kaarslev har reist fra Sjælland for å spise is. Hver sommer besøker de Det Blå Ishus i Tversted.
Søstrene Mia og Tilde Kaarslev har reist fra Sjælland for å
spise is. Hver sommer besøker de Det Blå Ishus i Tversted.

Brede strender
– Først og fremst er det havet og den flotte stranda som tiltrekker seg turister, sier turistsjef i Tversted, Hanne Haandbæk. Hun tar oss med på tur på stranden.

– Her er det like vakkert en varm sommerdag som når været er barsk og bølgene drønner inn mot land, forteller hun.

En av de nærmeste naboene til stranden er Åge Vinther på Tannishus restaurant. Spisestedet ligger i det gamle Tannishus badehotell fra 1896. Nå er hotellet bygd om og huser over 100 ferieleiligheter og Vinthers restaurant med plass til 300 gjester – ofte er det fullt ved alle bordene.

Åge Vinther eier og driver Tannishus restaurant.
Åge Vinther eier og driver Tannishus restaurant.

Lykkegaard
Er du glad i brukt? Da har du enda en god grunn til å dra til Tversted. Her ligger Lykkegaard Galleri og Marskandiser, en gammel gård, omgjort til bruktbutikk og utstillingslokale med sjel.

Mads Eljersen og Jens Guldsmed-Thomsen driver Lykkegaard. Etter en dansk tv-serie som fulgte brukthandlere på auksjoner og antikmesser, er de to nesten like godt kjent som Ishuset.

– Folk reiser milevis og spør etter de to på Lykkegaard, forteller Haandbæk.

Bare i de få påskedagene i år var 5000 innom galleri- og bruktbutikken. Her er kakebokser fra oldemors tid, flasker, glass, bøker, kunst – ja, alt mulig er samlet i et 300 kvadratmeter stort lokale.

– Vi kjøper og selger, og jobber hele tiden med å skape en butikk med sjel, sier Eljersen.

Galleri Tornby
Sjel har også Galleri Tornby like utenfor Tversted. Gallerieier Kim Tornby viser rundt. Lokalet er intimt, kunstverkene er store og fargerike. Her er bilder av russiske Vladimir Karnachev og ukrainske Serhiy Savchenko. Fram til 26. mai skal Tom Erik Andersen fra Norge stille ut sine kunstverk.

– Jeg ønsker å samle kunst fra anerkjente kunstnere verden over. Og jeg tilbyr kunst i de fleste prisklasser, bare ikke det aller rimeligste, forteller Tornby.

I galleriet hans arrangeres det også konserter.

200 ferieleiligheter
– Vi får det til i denne lille by. Og du må ikke glemme at vi har en riktig god kolonialbutikk. Her finns alt du trenger under et besøk, sier Haandbæk.

Lar du deg friste? Turistkontoret har over 200 sommerhus og ferieleiligheter, alle med nærhet til stranden.

Vil du vite mer:
www.tversted.dk/

 

13/06/2024
Heidi Løland-Andersen fra Lillesand elsker Danmark. Bare i fjor hadde hun 26 turer til det hun mener er verdens flotteste ferieland. – Jeg drar